Kvantová spinová kapalina

21.12.2012
Citace:
Chillal, S., Iqbal, Y., Jeschke, H.O. et al. Evidence for a three-dimensional quantum spin liquid in PbCuTe2O6. Nat Commun 11, 2348 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-15594-1
Zdroj
Světlá modrozelená žilka je minerál herbertsmithit.Vzorek pochází z lokality  Caracoles, Sierra Gorda District, Tocopilla Province, Antofagasta Region, Chile, foto Rob Lavinsky, licence  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 )

Z hlediska uspořádání magnetických momentů jednotlivých atomů můžeme látky dělit na ferromagnetické s paralelně uspořádanými momenty, antiferomagnetické se střídavě uspořádanými, paramagnetické s neuspořádanými a diamagnetické bez vlastních magnetických momentů. Prof.Young S.Lee z MIT spolu se svým studentem TianHeng Hanem odhalil další možnost. Jde o dříve předpovězěnou kvantovou spinovou kapalinu. Magnetické momenty nejsou uspořádány, avšak ovlivňují se na velké vzdálenosti. Pomocí neutronového rozptylu zjistili, že se tak chová monokrystal deuterovaného minerálu herbertsmithitu ZnCu3(OD) 6Cl2. Pro experimenty připravil vlastní krystal herbertsmithitu, ve kterém atom vodíku v OH- skupině nahradili deuteriem D, těžkým vodíkem. Krystalizace 7 mm velkého krystalu o váze 0,2 g trvala deset měsíců.

13.5.2020: Přítomnost spinové kvantové kapaliny se podařilo prokázat i ve sloučenině PbCuTe2O6.

 
Odeslat komentář k článku "Kvantová spinová kapalina "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kvantová spinová kapalina " e-mailem

Diskuse/Aktualizace